O nas

Smo malo smučišče kjer lahko smučajo stari in mladi.
V spodnjem delu je smučišče primerno za začetnike, zgornji del je pa priemren za dobre smučarje.
Lahko bi temu rekli mali petelinji greben. Seveda pa dobrodošli tudi na sankališče.
Če nam snežne razmere dovoljujeo pod vasjo uredimo tudi krajšo tekaško progo.

                      Domov
            
              Galerija slik
     
        Obratovlani čas

    Cenik
        
O nas
Nekaj malega o zgodovini

   Na "Basovem bregu" smuča mladina in smučarski zasenjaki že od leta 70 ali še več nazaj. V časih ko so bile zime še radodarne z snegom so bili vsi vaški hribčki na noge poteptani in se je smučalo na njih. Kot osnovno smučišče pa je bil vedno Basov breg, bil je prvi poštanfan in tudi vsa mladina je tu smučala. Bili so tudi kraji kot Šimnov breg, štefanov laz, Kankeljev laz in pa ostali kuclji okoli hiš. Vendar je bil od vseh najbolj priljubljen prav Basov breg. Tudi vaška osnovna šola izvedla na tem bregu veliko smučarski tečajev.

   Nato je v letih okoli 1990 -1995 skupina prijateljev izdelala prvo vlečnico na pogon z motorjem od odsluženega Tomosovega mopeda. Ta vlečnica je bila v pogonu nekaj let vendar so obratovanje ustavile zelene zime in pa dejstvo da je bilo vlečnico potrebno ves čas nekaj popravljati in ob ustavitvi iti zagnati na vrh brega. Tako je pač vlečnica šla v odprodajo.

   Vendar smo se že naslednjo sezono smučarski zanesenjaki lotili gradnje nove vlečnice na električni pogon. Ta je imela pogon na spodnji postaji kot transportno vrv je uporabljala "štrik" najlonsko vrv premera12 mm. Ker je imela prenos na vrv izveden kot Tomosova vlečnica z dvojnim prehodom preko majhnega gumijastega pogonskega pogonskega kolesa je bila primerna za uporabo samo z kljukami, ki so se natikale in snemale. Največja slabost pa je bila, da je vlečnica stala ob desnem robu smučišča, kjer je bil v spodnjem delu velik nagib terena na sami trasi vlečne poti in je bila sama vleka tudi z kljuko zelo težavna. Zato smo vlečnico okoi leta 2000 predelali in postavili na levi rob smučišča, kjer je teren za vleko veliko ugodnejši. Na tem mestu je vlečnica delovala tudi do danes, nazadnje leta 2006 ko je bila zima bogata z snegom.
   Vendar se je zaradi vedno ostrejših zahtev zakona v letu 2010 na mestu te vlečnice postavila Vlečnica TOMOS SV 3,5 in se uporabljala samo v spodnjem delu smučišča.

   Ker jebil še vedno interes za smučanje in možnost uporabe teptalnega stroja se je v jeseni 2012 pričelo urejati smučišče in sama vlečnica po črki zakona da bo lahko vaška mladina tako kot mi starejši, opravila prve smučarske korake na domačem bregu in ne bo potrebno hoditi na velika smučišča.

   Tako smo 25.2.2103 prvikrat pognali Vlečnico znamke UNIORČEK z imenom Breg-1 na malem smučišču Bukovica.